Mikä aiheutti mustan ruttoa

Related Post

mikä aiheutti mustan ruttoa?

Musta rutto, joka tunnetaan myös nimellä Bubonic Rutt, oli yksi ihmiskunnan historian tuhoisimmista pandemioista. Se tapahtui keskiajalla, vuosina 1347–1351, ja sillä oli merkittävä vaikutus Euroopan väestöön.

mustan rutto

Uskotaan, että mustan rutto on peräisin Keski -Aasiasta, tarkemmin Mongolian alueella. Sen aiheutti Yersinia pestis -bakteerit, jotka välittyivät pääasiassa rotat saastuttavilla kirpeilla.

taudin leviäminen

Mustan ruttosiirron siirtyminen tapahtui pääasiassa nimellisten kirppujen kautta. Kun tartunnan saanut kirppu oli pilkottu ihminen, bakteerit tarttuivat verenkiertoon aiheuttaen tartunnan. Lisäksi sairaus voidaan tarttua henkilöstä toiseen hengityspisaroiden kautta.

mustan rutto -oireet

Mustan rutto -oireet olivat erittäin vakavia ja niihin sisältyy korkea kuume, kehon kivut, vilunväristykset, voimakas väsymys ja turvotus (turvotus) kainaloissa, nivussa ja kaulassa. Joissakin tapauksissa iholle tapahtui myös tummia pisteitä, jotka aiheuttivat nimen “musta rutto”.

Vaikutus väestöön

Mustalla ruttolla oli tuhoisa vaikutus Euroopan väestöön. On arvioitu, että tauti tappoi 75–200 miljoonaa ihmistä, mikä edusti noin kolmannes ajan väestöstä. Lisäksi pandemia aiheutti myös taloudellista ja sosiaalista romahdusta, mikä johti merkittäviin muutoksiin keskiaikaisessa yhteiskunnassa.

  1. Mustan ruttoa koskevat toimenpiteet
  2. Käytetyt hoidot
  3. Mustan ruttoperintö
  4. mustan ruttomittaukset
    käytetyt hoidot
    mustan ruttoperintö



    sairas eristäminen Verenvuoton käyttö Muutokset keskiaikaisessa yhteiskunnassa
    saastuneiden esineiden polttaminen Lääketieteellinen yrttien hallinto Lääketieteellinen kehitys
    alusten ja tavaroiden karanteeni Amulettien ja talismanien käyttö vaikutus taiteeseen ja kirjallisuuteen

    <href = iskut