sydän- ja verisuonijärjestelmä

Sydän- ja verisuonijärjestelmä: Yleiskatsaus

Sydän- ja verisuonijärjestelmä, joka tunnetaan myös nimellä verenkiertojärjestelmä, vastaa veren, ravinteiden, hapen ja hormonien kuljettamisesta kaikkiin kehon osiin. Se koostuu sydämestä, verisuonista ja verestä.

Sydän: Järjestelmämoottori

Sydän on lihaselin, joka sijaitsee rinnan keskellä, hieman kallistettu vasemmalle. Se toimii kuin pommi, joka lisää verta koko vartaloon. Sydän on jaettu neljään kammioon: kaksi eteistä ja kaksi kammiota.

Verisuonet: Järjestelmätiet

Verisuonet ovat kuin tiet, jotka kuljettavat verta kehon läpi. Verisuonia on kolme päätyyppiä: valtimot, suonet ja kapillaarit. Valtimoissa on happea -rikas veri sydämestä muuhun vartaloon, kun taas suonet tuovat veren takaisin sydämeen. Kapillaarit ovat pienimmät ja pienimmät verisuonet, joissa ravinteet ja hapen muutos veren ja solujen välillä tapahtuu.

Veri: elintärkeä neste

Veri on nestemäinen kudos, joka koostuu soluista, plasmasta ja kemikaaleista. Se suorittaa useita välttämättömiä toimintoja, kuten hapen kuljettaminen keuhkoista soluihin, metabolisen jätteen poistaminen, kehon lämpötilan säätely ja puolustus infektioita vastaan.

  1. punasolut: tunnetaan myös nimellä punasolut, niillä on happea;
  2. Leukosyytit: tunnetaan myös nimellä valkosolut, ne ovat vastuussa kehon puolustamisesta;
  3. Trombosyytit: tunnetaan myös verihiutaleina, ne ovat vastuussa veren hyytymisestä.
  4. solutyyppi
    funktio


    punasolut happikuljetus
    leukosyytit Body Defense
    trombosyytit Veren hyytyminen

    <href = iskut