Mikä on DNA

Related Post

mikä on DNA?

DNA tai deoksiribonukleiinihappo on molekyyli, joka on läsnä kaikissa elävissä olennoissa. Se sisältää geneettisen tiedon, joka määrittelee organismin ominaisuudet, kuten sen ulkonäkö, käyttäytyminen ja taipumus tiettyihin sairauksiin.

DNA -rakenne

DNA koostuu kahdesta nukleotidiketjusta, jotka käpertyvät kaksinkertaiseksi potkuriksi. Jokainen nukleotidi muodostuu typpipitoisella emäksellä (adeniini, tymiini, sytosiini tai guaniini), sokeri (deoksiriboosi) ja fosfaattiryhmä.

typpitieteelliset emäkset sitoutuvat toisiinsa komplementaarisella tavalla: adeniini sitoutuu tymiiniin ja sytosiini sitoutuu guaniiniin. Tämä komplementaarisuus on olennainen DNA: n replikaatiolle ja geneettisen tiedon transkriptiolle.

DNA -toiminnot

DNA suorittaa erilaisia ​​välttämättömiä toimintoja elämälle. Geneettisen tiedon tallentamisen lisäksi se vastaa näiden tietojen välittämisestä sukupolvelta toiselle toiston kautta.

DNA on myös vastuussa proteiinien tuotannosta, jotka ovat olennaisia ​​solujen toiminnalle ja kehon eri toimintojen suorittamiselle. Transkriptio- ja translaatioprosessin avulla DNA: n sisältämät tiedot muunnetaan proteiineiksi.

DNA: n merkitys

DNA -tutkimus on erittäin tärkeä elävien olentojen genetiikan ja kehityksen ymmärtämisessä. DNA -analyysin avulla on mahdollista tunnistaa yksilöiden välinen sukulaisuus, määrittää taipumus tiettyihin sairauksiin ja jopa ratkaista rikokset.

Lisäksi tieto DNA: sta on mahdollistanut lääketieteen edistymisen, kuten geneettisten terapioiden kehittymisen ja geneettisistä sairauksista vastaavien mutaatioiden tunnistamisen.

Uteliaisuus DNA: sta

  1. Ihmisen DNA: lla on noin 3 miljardia paria typpipohjaisia ​​emäksiä.
  2. Kaikkien elävien olentojen DNA koostuu samoista nukleotideista, mutta järjestys, jossa he huomaavat, määrää kunkin organismin ominaisuudet.
  3. DNA: ta löysivät vuonna 1953 tutkijat James Watson ja Francis Crick.
  4. viitteet

    saadaksesi lisätietoja siitä, voit kysyä seuraavia lähteitä:

    1. wikipedia – DNA
    2. ScienceDirect – DNA -rakenne ja toiminto
    3. Nature-DNA-rakenne ja replikointi
    4. kuva: pixabay </ si>