Mikä on synestesia

Related Post

mikä on synestesia?

synestesia on neurologinen ilmiö, jossa aistit sekoittuvat, mikä saa yhden henkilön kokenut sensaatioita yhdessä mielessä, kun sitä stimuloitiin toisessa. Esimerkiksi synestesiaa sairastava henkilö voi nähdä värejä kuunnellessaan musiikkia tai yhdistävät makuja sanoihin.

<

h2> Kuinka synestesia toimii?

synestesia tapahtuu epätavallisen yhteyden vuoksi aivojen eri alueiden välillä. Yleensä kumpikin suuntaa käsitellään tietyllä aivojen alueella, mutta synestesiaa sairastavilla ihmisillä nämä alueet kommunikoivat voimakkaammin ja toisiinsa kytkettyinä.

Tämä aistien välinen ylimääräinen yhteys voi johtaa ainutlaatuisiin ja voimakkaisiin aistikokemuksiin. Esimerkiksi synestesialla oleva henkilö voi nähdä numerot, kuten tietyt värit tai assosioituneet nuotit makuihin.

Synestesia -tyypit

Synestesiaa on erityyppisiä, yleisin olento:

  1. Graafinen synestesia: väriyhdistys kirjaimiin tai numeroihin;
  2. Äänen synestesia: Äänestysyhdistys;
  3. Leksinen synestesia: makujen assosiaatio sanojen kanssa;
  4. Synesthesia Spatio-ajallinen: Väriyhdistys vuoden päivien tai vuoden kuukausien ajan.
  5. Millaista on elää synestesian kanssa?

    Synestesian kanssa eläminen voi olla ainutlaatuinen ja kiehtova kokemus. Synestesialla kärsivillä ihmisillä on usein rikkaampi aistien havainto ja he voivat löytää kauneutta asioista, joita muut ihmiset eivät ymmärrä.

    Synestesia voi kuitenkin myös aiheuttaa haasteita. Esimerkiksi värien tai numeroiden värien assosiaatio voi vaikeuttaa matemaattisten laskelmien lukemista tai suorittamista.

    Haasteista huolimatta monet synestesiapotilaat oppivat nauttimaan ja arvostamaan ainutlaatuisia aistinvaraisia ​​kokemuksiaan.

    uteliaisuudet synestesiassa

    synestesia on harvinainen ilmiö, joka vaikuttaa noin 4 prosenttiin maailman väestöstä. Joillakin kuuluisilla taiteilijoilla, kuten maalari Wassly Kandinsky ja säveltäjä Franz Liszt, tiedettiin olevan synestesia ja käyttävät aistinvaraisia ​​kokemuksiaan teoksissaan.

    Vaikka synestesiaa pidetään geneettisenä piirteenä, sitä ei vielä tunneta varmasti, mitkä ovat tämän ilmiön tarkat syyt. Tutkimukset viittaavat siihen, että geneettiset ja ympäristötekijät voivat olla roolissa sen esiintymisessä.

    Tällä hetkellä synestesiaa tutkitaan neurotieteen avulla, ja se kiinnostaa edelleen tutkijoita ja tutkijoita ympäri maailmaa.

    viitteet:

    1. https://www.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc3481506/ </</ A>
    2. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpssyg.2013.00353/full</ A>