siellä 5 päivää, joita ei ollut

ai 5: Päivä, jota ei ollut

  1. joulukuuta 1968 Brasilia heräsi uutisilla, jotka muuttaisivat maan historiaa. Tuolloin presidentti Artur Da Costa E Silva allekirjoitti institutionaalisen lain nro 5, joka tunnetaan nimellä AI-5. Tämä teko oli yksi Brasilian armeijan diktatuurin pimeimmistä hetkistä, asettaen sarjan autoritaarisia ja tukahduttavia toimenpiteitä.

<

h2> mikä oli AI-5?

AI-5 oli armeijan hallituksen antama asetus, joka antoi presidenttille ehdottoman valtuudet ja keskeytti useita perustuslaillisia takuita. “Kommunistisen uhan” torjunnan perustelun myötä AI-5 salli aikaisemman sensuurin, poliittisten oikeuksien keskeyttämisen, valtioiden ja kuntien puuttumisen, valtuuksien peruuttamisen ja poliittisten vastustajien mielivaltaisen pidätyksen.

AI-5

seuraukset

Related Post

AI-5 merkitsi Brasilian voimakkaan tukahduttamisen ajanjaksoa. Sensuuria lehdistölle käytettiin laajasti, ja sanomalehtiä, lehtiä, kirjoja ja musiikkia oli kielletty tai muutettu hallituksen näkemyksen vastaamiseksi. Monet taiteilijat ja älymystöt vainottiin, karkotettiin tai pidätettiin.

AI-5 johti myös valtion väkivallan merkittävään lisääntymiseen. Kidutuksesta, katoamisista ja murhista on tullut yleisiä käytäntöjä, joiden tarkoituksena on hiljentää kaikenlaista sotilaallista hallintoa vastustamista.

vastus AI-5

Pelon ja tukahduttamisen ilmastosta huolimatta monet brasilialaiset eivät antautuneet autoritarismiin. Opiskelijoiden liikkeet, ammattiliitot, taiteilijat ja älymystöt ovat kokoontuneet taistelemaan sotilaallista hallintoa ja vaatimaan demokratian paluuta. Resistenssi AI-5: lle oli perustana maan redemokratisoitumiselle.

AI-5 perintö

AI-5 vasemmalla syviä merkkejä Brasilian historiassa. Tämän ajanjakson aikana tehdyt ihmisoikeusrikkomukset muistetaan edelleen ja keskustellaan tähän päivään asti. Lisäksi AI-5: n perustamalla autoritarismilla ja pelon kulttuurilla oli kestäviä vaikutuksia Brasilian yhteiskuntaan.

  1. Yksittäisten vapauksien rajoittaminen;
  2. Sensuuri lehdistölle;
  3. Poliittinen vaino;
  4. Väkivalta ja tukahduttaminen;
  5. katoamiset ja kidutus;
  6. Taiteilijoiden ja intellektuellien maanpako;
  7. Resistanssi ja taistelu demokratian puolesta.
  8. AI-5
    seuraukset
    vastus


    sensuuri väkivalta Opiskelijaliikkeet
    Chase katoamiset ammattilaiset
    kidutukset maanpako taiteilijat ja intellektuellit

    <href = iskut