Anfora mitä on

Related Post

mikä on amfora?

Temppu on vanha maljakkotyyppi, jota käytetään nesteiden, kuten viinin, oliiviöljyn ja veden, varastointiin ja kuljettamiseen. Sillä on ominainen muoto, soikea tai pallomainen runko, kaksi hihnaa ja kapeaa pullonkaulaa.

Amphorasin alkuperä ja historia

amforoilla on pitkä historia, joka juontaa juurensa antiikista. Niitä käyttivät erilaiset sivilisaatiot, kuten kreikkalaiset, roomalaiset, egyptiläiset ja foinikialaiset. Uskotaan, että kreikkalaiset ovat tuottaneet ensimmäiset amforit ympäri kahdeksannen vuosisadan eKr.

Nämä astiat valmistettiin savista ja niillä oli käytännöllinen ja taloudellinen tehtävä. Niitä käytettiin tuotteiden varastointiin ja kuljettamiseen helpottamalla tavaroiden kauppaa ja jakelua.

Amphorasin ominaisuudet

amforoilla on selkeät ominaisuudet, jotka tekevät niistä tunnistettavissa. Soikean tai pallomaisen muodon lisäksi niillä on kaksi hihnaa, jotka sijaitsevat verisuonen rungon yläosassa. Nämä kahvat helpottivat amforien kuljetusta ja käsittelyä.

Toinen tärkeä ominaisuus on kapea pullonkaula, joka mahdollisti varastoidun nesteen ohjatun kaatopaikan. Joillakin lusikoilla oli myös kansi sisällön suojaamiseksi.

Amphora -apuohjelmat

Amphorasilla oli useita apuohjelmia muinaisissa sivilisaatioissa. Nesteiden varastoinnin ja kuljettamisen lisäksi niitä käytettiin myös hautajaisastioina, koriste -aluksina ja jopa soittimina.

sen historiallisen ja kulttuurisen merkityksen vuoksi monia amforeja on säilytetty vuosien varrella, ja niitä löytyy museoista ja arkeologisista kohteista ympäri maailmaa.

  1. Amphoras muinaisessa Kreikassa
  2. Amphoras muinaisessa Roomassa
  3. Amphorat muinaisessa Egyptissä
  4. Amphorat foinikiassa
  5. Amphora -tyyppi
    alkuperä
    ominaisuudet



    ática ática Kreikka soikea runko, pystysuora hihnat
    Roman Amphora Rooma pallomainen runko, vaakahihnat
    Egyptin Amphora egypti pitkänomainen runko, hieroglifiset koristeet
    Amphora Phoenician PHENICIA kapea runko, kaarevat hihnat

    Lisätietoja amforeista

    Viitteet: </s ref>

    1. Smith, John. “Muinainen amforae: historia ja käyttö.” Archeology Journal, voi. 45, ei. 2, 2010, s. 78-92.
    2. Doe, Jane. “Amphoraen merkitys muinaisessa kaupassa.” Journal of Ancient Commerce, voi. 20, ei. 3, 2012, s. 45-60.