Mikä on frontOthemporaalinen dementia?
FrontoTemporaalinen dementia on neurodegeneratiivinen sairaus, joka vaikuttaa pääasiassa aivoalueisiin, jotka vastaavat käyttäytymisen, persoonallisuuden ja kielen hallinnasta. Tunnettu DFT, tälle tilalle on ominaista aivojen etu- ja ajallisten lohkojen asteittainen rappeutuminen.
FrontOthemporaalisen dementian oireet
Frontemporaalisen dementian oireet voivat vaihdella aivojen alueen mukaan, mutta yleensä sisältää:
- Käyttäytymis muuttuu, kuten impulsiivisuus, empatian ja apatian puute;
- Persoonallisuuden muutokset, kuten kiinnostuksen menetys aiemmin arvostettuihin toimiin;
- Kielen vaikeudet, vaikeutena löytää sanoja tai ymmärtää sanojen merkitystä;
- Muisti -ongelmat;
- Sosiaalinen estäminen;
- pakko ja toistuva käyttäytyminen.
FrontoTemporaalisen dementian syyt
frontoTemporaalisella dementialla voi olla geneettisiä tai satunnaisia syitä, ts. Ilman tunnettua syytä. Joissakin tapauksissa tauti liittyy mutaatioihin spesifisissä geeneissä, kuten C9orf72 -geenissä. Monissa tapauksissa tarkkaa syytä ei kuitenkaan vielä tunneta.
diagnoosi ja hoito
FrontOthemporaalisen dementian diagnoosi voi olla haastava, koska oireet voivat olla samanlaisia kuin muiden sairauksien, kuten Alzheimerin taudin, sairaudet. Yleensä tarvitaan täydellinen kliininen arviointi, mukaan lukien neuropsykologiset tutkimukset, aivokuvien tutkimukset ja lääketieteen ja perheen historian analyysi.
Valitettavasti frontOthemporaaliseen dementiaan ei ole parannuskeino. Hoito pyrkii pääasiassa oireiden hallintaan ja potilaan elämänlaadun parantamiseen. Tähän voi kuulua lääkkeiden käyttö käyttäytymisoireiden, toimintaterapian ja psykologisen tuen hallitsemiseksi sekä potilaille että perheenjäsenille.
johtopäätös
FrontoTemporaalinen dementia on neurodegeneratiivinen sairaus, joka vaikuttaa aivojen alueisiin, jotka vastaavat käyttäytymisestä, persoonallisuudesta ja kielestä. Oireet voivat vaihdella, mutta niihin kuuluu yleensä käyttäytymismuutoksia, persoonallisuuden muutoksia ja kielenvaikeuksia. Diagnoosi voi olla haastavaa, ja hoidon tavoitteena on hallita oireita ja parantaa potilaan elämänlaatua. On tärkeää hakea lääketieteellistä ja psykologista tukea tämän tilan hoitamiseksi ja paras mahdollinen hoito.