karotenoidit mikä on

Related Post

karotenoidit: Mikä on ja mitkä heidän terveyshyödyt ovat

karotenoidit ovat luonnollisia pigmenttejä, joita löytyy kasveista, levästä ja joistakin mikro -organismeista. Ne ovat vastuussa hedelmien, vihannesten ja kukien, kuten tomaatin punaisesta, porkkanan oranssista ja maissin keltaisesta väreistä.

Karotenoidien edut terveydelle

karotenoideilla on antioksidanttiominaisuuksia, ts. Auta kehon vapaiden radikaalien torjuntaa, suojaamalla soluja hapettumisvaurioilta. Lisäksi heillä on myös muita terveyshyötyjä, kuten:

  1. Silmien terveyden parantaminen: Jotkut karotenoidit, kuten luteiini ja zeaksantiini, ovat erityisen hyödyllisiä silmien terveydelle, mikä auttaa estämään silmiin liittyviä makulan rappeutumista.
  2. Immuunijärjestelmän vahvistaminen: Karotenoidit voivat myös auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää, mikä auttaa estämään sairauksia ja infektioita.
  3. Suojaus kroonisia sairauksia vastaan: Tutkimukset ovat osoittaneet, että rikas karotenoidiruokavalio voi liittyä kroonisten sairauksien, kuten sydänsairauksien ja tiettyjen syöpien, kehittymisriskiin.
  4. karotenoidi -rich -ruokia

    on useita ruokia, jotka ovat karotenoidien lähteitä, mukaan lukien:

    • Porkkana
    • Tomaatti
    • Papaya
    • Mango
    • kurpitsa
    • Pinaatti
    • Parsakaali

    On tärkeää korostaa, että kehon karotenoidien imeytyminen paranee, kun sitä käytetään yhdessä terveellisen rasvan, kuten oliiviöljyn tai avokadon, kanssa.

    ruoka
    karotenoidien määrä



    porkkana 5000 mcg
    tomaatit 3000 mcg
    papaya 2000 MCG
    mango 1500 mcg
    kurpitsa 1000 mcg
    pinaatti 800 mcg
    parsakaali 500 mcg

    Nämä määrät ovat likimääräisiä ja voivat vaihdella ruoan koon ja monimuotoisuuden mukaan.

    Lue myös: Karotenoidien edut terveydelle

    Lähde: Kansallinen terveysinstituutti </ Sé